Jednostavnije održavanje travnjaka uz malčer

Malčer kosilica

Tražite li efikasan i brz način da svoj travnjak održite lijepim i zelenim kroz cijelu godinu, važno je o njemu dobro brinuti tijekom cijele godine. Prije svega, važno je održavati hranjivost zemlje, što se najbolje može postići prihranom organskim gnojivima nekoliko puta godišnje. Zemlju je također dobro i prozračiti s vremena na vrijeme, te razrahliti ako je potrebno.

Zalijevanje za vrijeme toplih ljetnih mjeseci također je nezaobilazan uvjet za zeleni travnjak. Ipak, čak i uz sve navedene stavke ispunjene, vaš travnjak može se barem površinski osušiti, što znači oštru, bodljikavu travu, koja na vrhu ima žućkaste, osušene vrhove. Na ovu pojavu ponajviše utječe košnja, pogotovo ljeti, kada je trava izložena visokim temperaturama i suncu. Zato je važno odabrati vrstu košnje koja će što manje štetiti vašem travnjaku.

Malčer za uredniji prostor

Ako održavate velike travnate površine ili pak brinete o velikim poljoprivredinim površinama, poput polja za uzgajanje kukuruza, onda ste se vjerojatno susreli s malčerom. Kod nas, malčer kosilica je još uvijek najčešće rezerviran za velike površine i zahtjevne radove te je odličan dodatak za traktore, freze i slična poljoprivredna vozila.

Razlog zašto je malčer jedan od nezaobilaznih dodataka svakog poljoprivrednika jest činjenica da uz pravi agro malčer brzo i efikasno možete počistiti visoku travu, šipražje i žbunje, pa čak i biljke poput kukuruza, bez potrebe za čišćenjem i skupljanjem odrezanog bilja nakon malčiranja. Ipak, vrstu treba prilagoditi uvjetima u kojima će se pronaći, jer nije svaki model isti. Kupnja preslabog može rezultirati brzim otupljivanjem oštrica ili pak pregrijavanjem i zagušivanjem motora nakon određenog vremena rada.