Trosjedi su važan komad namještaja

Kada govorimo o opremanju interijera, tada govorimo i o velikim financijskim ulaganjima s obzirom na to da su cijene namještaja sve veće. Osim velike ponude namještaja raznih proizvođača pa tako i kvaliteta izrade, kupnja namještaja i njezina cijena uvelike ovisi i o samoj veličini komada namještaja koji se kupuje. 

Takav slučaj je i kod kupnje trosjeda koji su većinom vrlo veliki pa je samim tim i njihova cijena viša. Osim njih, sjedeće garniture čine središnji dio svakog dnevnog boravka te se na njima provodi dosta vremena zbog čega kupci pri njihovoj kupnji imaju i visoke zahtjeve koji za sobom povlače i visoku cijenu.

Kolorit kao diktat stila uređenja interijera

Osim veličine i udobnosti, vrlo važan element kada se kupuju trosjedi ili ostali komadi namještaja je i boja. Boja sjedeće garniture, s obzirom da je masivan komad namještaja te kao takav čini središnje mjesto u dnevnom boravku, svojom bojom određuje i boje u ostatku dnevnog boravka pa će tako svi ostali komadi namještaja i dekoracije morati biti u skladu s tom bojom. 

Ukoliko pak kupujete trosjed za već uređen prostor u kojem dominiraju boje, tada stručnjaci savjetuju da birate model neutralnih nijansi, dok za neutralni dnevni boravak treba birati sjedeću garnituru živih boja. Kada je riječ o bojama, dobro je razmisliti i o vašem načinu života jer bi tako obitelji s malom djecom svakako trebale izbjegavati kupnju trosjeda u svjetlijim nijansama na kojima će se vidjeti nečistoća. 

Osim veličine i udobnosti, vrlo važan element kada se kupuju trosjedi ili ostali komadi namještaja je i boja. 

Dobro izmjerite dnevni boravak

Kada je riječ o kupnji bilo kojeg namještaja vrlo je važno prije kupnje izmjeriti prostor u koji će se namještaj smjestiti kako ne bi došlo do pogreške i kupnje premalog ili prevelikog komada namještaja.

U tom smislu, kada su u pitanju manji dnevni boravci, stručnjaci savjetuju kupnju manjih komada namještaja. Primjerice, dobro opcija za takve prostore su kutne sjedeće garniture, ili one u obliku slova L koje će uvelike uštedjeti njihov prostor. Vlasnicima velikih dnevnih boravaka savjetuje se kupnja većih komada koji će bolje popuniti prostor.

Sjedeće garniture za svaki stil uređenja

S obzirom na postojanje velikog broja stilova u uređenju prostora, i na tržištu sjedećih garnitura postoji velik izbor trosjeda poput:

  • Klasičnih 
  • Minimalističkih 
  • Modernih 
  • Glomaznih 

Ovisno o tome kakav je stil uređenja vašeg prostora, ali i kolika je veličina vašeg dnevnog boravka birat ćete između jednog od navedenih modela. Osim toga, djelatnici u salonima namještaja vrlo su educirani stoga se i njima uvijek možete obratiti za pomoć oko veličine, boje i materijala.

Ukoliko pak kupujete trosjed za već uređen prostor u kojem dominiraju boje, tada stručnjaci savjetuju da birate model neutralnih nijansi, dok za neutralni dnevni boravak treba birati sjedeću garnituru živih boja.

Ostali važni komadi namještaja

Osim sjedećih garnitura kao ključnih elemenata svakog dnevnog boravka vrlo su važni i komadi namještaja poput stolića za kavu. Naime, bez obzir koliko vremena provodite u svom dnevnom boravku te pijete li kavu kod kuće, popularno zvani stolići za kavu vrlo su važan dio svakog dnevnog boravka. 

Osim za odlaganje šalica i čaša, stolići za kavu mogu služiti i za odlaganje drugih stvari poput knjiga, računala ili služiti kao dekorativni element pa se na njima mogu nalaziti razne skulpture ili pak vaze s cvijeće. Osim toga, danas postoje i stolići za kavu koji imaju i predviđen dio za skladištenje pa se u njih može pohraniti višak stvari ili pak dekice i jastuci koji se trenutno ne koriste.

U tom smislu, kada su u pitanju manji dnevni boravci, stručnjaci savjetuju kupnju manjih komada namještaja. Primjerice, dobro opcija za takve prostore su kutne sjedeće garniture.

Multimedijski dio u regalima

Osim trosjeda i stolića za kavu, još jedan neizostavan dio namještaja za dnevne boravke su svakako i regali, odnosno komode i elementi za multimediju. Iako danas velik broj korisnika postavlja televizije na zid, isto tako velik broj korisnika i dalje koristi regale ili elemente na kojima stoji TV i ostala multimedija. 

U tom su smislu konzole za multimediju i regali uz trosjed jedan od središnjih komada svakog dnevnog boravka koji ga upotpunjuje i pomaže u stvaranju ugodne i opuštajuće atmosfere.

Dnevni boravci kao oaza svakog doma

Uz kupaonicu koja se nedvojbeno smatra prostorom za odmor i uživanje, dnevni boravak svojom atmosferom svakako pripada istoj skupini. Naime, dnevni boravci su mjesta u kući ili stanu u kojem se svi odmaraju nakon napornog dana na poslu, gdje uživaju u svoje slobodno vrijeme čitajući knjige, gledajući filmove i serije ili pak družeći se s obitelji i prijateljima. 

Upravo zbog toga, uređenju dnevnog boravka treba posvetiti dosta vremena i truda kako bi se postigla ugodna i opuštajuća atmosfera u kojoj može uživati cijela obitelj. U to uređenje uključen je odabir svih komada namještaja, dekoracije, rasvjetnih tijela i tepiha.