Štedite pametnim odabirom žarulja

Lov na rasprodaje i religiozno zbrajanje cijena u našim glavama pri posjetu trgovinama postale su svakodnevica mnogima od nas. Ipak, osim traganja za najisplativijim cijenama i smanjivanja potrošnje na samo najbitnije namirnice, štedjeti je moguće i pametnim odabirom i ulaganjima u štedne proizvode.

Iako se cijena takvih proizvoda često penje nešto više u usporedbi s njihovim ne štednim verzijama, prvotna investicija brzo se isplaćuje uštedama koje takvi proizvodi stvaraju na našim računima za režije. Tu je također i dimenzija očuvanja okoliša i održivosti, koja je također bitna u današnjem svijetu. A uštedjeti možete i kada birate žarulje za svoje kućanstvo.

Tipovi žarulja kroz vrijeme

Iako se već danas rijetko mogu pronaći u domovima, žarulje sa žarnim nitima nekad su bile najpopularniji izbor za osvjetljenje. Njihova jaka svjetlost tople žute boje mogla se pronaći u rasvjetnim tijelima raznih vrsta, jer su se mogle pronaći u gotovo svim oblicima i veličinama. Iako su svojevremeno imale monopol na tržištu, njihov pad popularnosti započeo je pojavljivanjem štednih žarulja koje su, kao što im samo ime govori, pružale nešto veću uštedu.

Oprema stana sa štednim žaruljama osim što su štedne, ponudile su iduži vijek trajanja, također su za istu količinu lumena omogućile i manju potrošnju struje. Ipak, najveću uštedu nude LED žarulje, koje osim najmanje potrošnje i najvećeg broja radnih sati, nude i robusnost koju štedne i žarulje sa žarnom niti nemaju. A one također ne predstavljaju opasnost za odlaganje za razliku od štednih žarulja koje u sebi sadrže živu.

https://www.youtube.com/watch?v=KKkzBVNozjI

Usporedba potrošnje

Iako usporedba cijena govori drugačije, LED žarulje dugoročno su najisplativije kada je u pitanju rasvjeta. Žarulje sa žarnom niti cjenovno su najpovoljnije, no nude samo oko tisuću sati rada, a za istu količinu lumena kao LED žarulja troše višestruko više struje. Također, na životni vijek utječe im i učestalost paljenja i gašenja te temperatura okoline u kojoj se koriste.

Štedne žarulje s druge strane nude oko 10 tisuća sati rada te imaju nekoliko puta manju potrošnju od klasičnih žarulja. Ipak, problem za okoliš predstavlja živa koja je dio njihovog sastava. LED žarulje pak nude čak i do 70 tisuća sati rada, a otporne su i na mehanička oštećenja te ne sadrže živu. Iako su najskuplje za kupnju, nude uvjerljivo najveću uštedu.