BBQ ima više značenja

Mnogi ljubitelji roštilja vjerojatno su ponekad pretraživali Internet u potrazi za raznim idejama vezanim uz roštilj. Engleski naziv za roštillj je „barbecue“, a skraćeno ga mnogi vole zvati samo BBQ. No, pod tim pojmom se može podrazumijevati više toga pa će to neke zbuniti. Ne želite li da dođe do zabune, onda u internetsku tražilicu upišite samo naziv barbecue. Ili roštilj, pa ćete dobiti razne informacije na domaćem jeziku. A s obzirom da je roštilj mnogima jedno od omiljenih kućnih pomagala, informacija neće nedostajati.

BBQ kao vrsta roštilja

Pojam BBQ može se odnositi na razne vrste roštilja. Na tržištu se mogu pronaći roštilji na ugljen, plinski roštilji, električni roštilji i još neki drugi manje popularni. Iako svaka od tih vrsta ima i još neki dodatan naziv, BBQ je kratica pod kojom su svi poznati. Mnogi trgovci tako u svojim trgovinama često uz nazive modela roštilja dodaju upravo tu kraticu kako bi ih kupci lakše pronašli. No, to ponekad kupce zna i zbuniti, pogotovo ako su tražili nešto drugo.

BBQ kao vrsta umaka

Ono što mnogi korisnici traže kada kao ključnu riječ za pretraživanje koriste BBQ su zapravo razni umaci za roštilj. Oni su vrlo popularni među Amerikancima koji ih nazivaju BBQ umacima. A taj izraz se zato udomaćio i diljem svijeta. Ti umaci se sastoje od raznih dodataka i koriste se kako bi mesu koje pripremate na roštilju dali neki novi okus.

Najčešće se koriste tako da se prije pečenja meso dobro namaže tim umakom. To se može napraviti i nekoliko dana ranije kako bi meso to što bolje upilo, a može se napraviti i neposredno pred samo pečenje. Naravno, ako tražite još intenzivniji okus, možete meso njime dodatno zaliti nekon pečenja.

Postoje i razne varijante tih umaka. Neki su pikantni, neki slatkasti, neki kiseli. U svakom slučaju, izbor je stvarno raznolik i svatko bi lako trebao pronaći one koji im najviše odgovaraju. Naravno, BBQ umaci mogu se koristiti i za pripremu mesa na druge načine, ne samo na roštilju. No, za onaj najbolji i karakterističan okus, preporuka je da se koriste na mesu koje ćete pripremati na roštilju.